Een kwaliteitssysteem op maat

Afhankelijk van jouw wensen implementeert Bierverbetering.nl een kwaliteitssysteem op maat in jouw bierbrouwerij. We maken een kwaliteits-dashboard, waardoor je volledig inzicht krijgt in het brouwproces en receptuur op basis van ‘harde’ QC data. Voor dit dashboard maken we gebruik van ‘Quality-by-Design’ (QbD), een methode uit de farmaceutische industrie. In QbD worden proces parameters en eigenschappen van grondstoffen (‘quality modulators’ of QMs) gekoppeld aan de kwaliteit van je product (‘Quality Attributes’ of QAs). Op deze manier krijg je snel inzichtelijk wat het effect is van je quality modulators op de smaak en het aroma van je bier. Zo identificeren we waar ruimte is voor verbeteringen en welke testen we moeten implementeren voor de controle op jouw specifieke receptuur.

Categorie 0 testen

Voorafgaand aan implementatie stellen we samen een kwaliteitsprofiel op aan de hand van de door jou gekozen QAs, in samenspraak met jouw kwaliteitsfunctionaris. Dit profiel bestaat uit gewenste visuele, sensorische en fysisch-chemische eigenschappen van jouw bier. Deze eigenschappen karakteriseren we met QC testen, die je vervolgens gebruikt voor kwaliteits- en stabiliteitscontroles. Een deel van deze testen wordt geïmplementeerd in jouw brouwerij (categorie 0 testen), zodat je tijdens het brouwen snel kunt identificeren wanneer er mogelijke kwaliteitsdeviaties optreden. Denk hierbij aan robuuste testen die gemakkelijk en snel kunnen worden uitgevoerd zoals pH en conductiviteit. Indien gewenst implementeert Bierverbetering.nl in-proces controles met behulp van een derde partij – denk hierbij aan in-line monitoren van celgroei, fermentatie of in-line pH-monitoring. Bierverbetering.nl helpt jou bij het selecteren van de juiste leveranciers en apparatuur voor deze testen, bij het implementeren en bij de validatie, en met de integratie van de resultaten in jouw kwaliteitssysteem.

In-line monitoring van het gewicht en turbiditeit (afgeleide) van de fermentoren voor op 2L schaal (A en C) en op 7L schaal (B en D).

Categorie 1 testen

Procesontwikkeling en kwaliteitscontrole richt zich voornamelijk op de kritische process-stappen. Door superieure proces kennis weet je zeker dat je QC testen relevant en effectief zijn. Zo kun je snel schakelen wanneer zich problemen voordoen, bijvoorbeeld ten gevolge van grondstof of proceswijzigingen, of de introductie van een nieuwe receptuur. Tegelijk wordt de implementatie van kwaliteitssystemen gemakkelijker, omdat je precies weet waar je op moet letten. Bijkomend voordeel van deze aanpak is dat (kostbare) menselijke sensorische kwaliteitscontrole van het eindproduct minder belangrijk – of zelfs overbodig – wanneer de Quality Modulators goed zijn gekarakteriseerd.

Analytische distillatie voor categorie 1 testen.

Categorie 2 testen

Categorie 2 testen zijn wat uitgebreidere testen (studies), die worden uitgevoerd onder protocol. Voorbeeld zijn sensorische evaluaties en langlopende stabiliteit studies waarin primaire (zoet/zuur/bitter) en secondaire (Kruidig/Fruitig) eigenschappen van het bier worden getest m.b.v. proefpersonen. Deze sensorische evaluaties worden gecoördineerd door Bierverbetering.nl, waarbij de data worden verwerkt m.b.v. statistische software (zie sectie ‘smaakevaluaties’ voor verdere toelichting). Een ander voorbeeld van een categorie 2 test is een stabiliteit studie, waarbij specifieke eigenschappen van het bier over langere tijd worden gevolgd.

Kortom, aan de hand van jouw wensen en budget regelt Bierbetering.nl een kwaliteit pakket op maat voor jouw brouwerij met categorie 0, 1 of 2 testen. We beginnen met de ‘quick wins’, en denken met jou mee hoe je iedere proces stap volledig kunt optimaliseren en controleren. Op deze manier kun jij je als bierbrouwer concentreren op de ontwikkeling van de ultieme receptuur, en staat Bierverbetering.nl garant voor de kwaliteit!

Overzicht van QC testen om de producteigenschappen van bier te monitoren. Categorie 0 testen worden geïmplementeerd in de brouwerij. Categorie 1 testen zijn eenvoudige testen die worden uitgevoerd bij Bierverbetering.nl. Categorie 2 zijn meer uitgebreide testen (studies) zoals sensorische evaluaties of stabiliteit studies.

De missing link tussen smaak en proces

Bierverbetering.nl

Bedrijvencentrum Van Linge
Transportweg 11
9645 KZ Veendam

E-mail: info@bierverbetering.nl
Tel: 06 39 332 036

KVK: 37112661

Copyright © 2024 Bierverbetering.nl